Versetul zilei

Rugăciunea clipei

Doamne,


Amin


Thursday, July 16

Dumnezeu, marele programator sau de unde vine răul în lume?

Dacă Dumnezeu ar avea o secțiune de Frequently Asked Questions (întrebări puse frecvent), cum întâlnim acum pe mai toate site-urile web de pe Internet, cu siguranță că una dintre ele ar fi: „De ce există răul în lume?” Aceasta nu e numai una dintre întrebările puse cel mai des de omenire, ci și una al cărei răspuns ar putea schimba radical concepția noastră despre lume și realitate.


Cei care cunosc cât de cât principiile programării pe calculator știu că e ușor de creat un program static, care să facă întotdeauna ce vrea programatorul. Dar în momentul în care el se hotărăște să introducă variabile, lucrurile se complică. O singură variabilă poate da totul peste cap, pentru că valoarea ei nu e determinată sau prestabilită de programator, ci lăsată la latitudinea altor factori.

Dacă ni se permite să facem această analogie, Dumnezeu e marele programator iar universul, cu multiplele lui aspecte, programul creat de el. Dacă Dumnezeu ar fi vrut să creeze un univers static, ar fi putut-o face cu ușurință. Dar niciun bun programator nu se mulțumește cu atât, conștient fiind că secretul unui program complex și sofisticat e dinamismul și caracterul interactiv.

Atunci când a creat lumea, Dumnezeu a introdus în program câteva variabile. Definiția variabilelor în dicționarul explicativ al limbii române e „mărimi (sau cantități) care își pot schimba valoarea în raport cu altele, denumite constante”. Sau cum bine spunea cineva, variabilele nu sunt constante.

Constanta e o valoare fixă. Ea nu prezintă niciun risc, pentru că știi de la bun început ce e și ce va face. Cu variabilele însă povestea e alta. Orice variabilă presupune un risc, căci ea își schimbă valoarea independent de voința programatorului. Când Dumnezeu a creat omul, el a introdus în program o variabilă numită voința sau liberul arbitru. Voința îi dă omului dreptul și puterea de a decide și de a face alegeri. Aceste alegeri nu sunt întotdeauna în conformitate cu voința lui Dumnezeu, dar a le opri ar însemna o intervenție brutală în însăși formula organică a programului.


Cu siguranță că Dumnezeu a mai introdus și alte variabile în lucrarea lui măreață de programator. Nu ne va fi dat să știm niciodată întreg algoritmul și formula creației. Dar aceste variabile explică, în parte, de ce trăim într-un univers în care se întâmplă atâtea lucruri neprevăzute și ele ar fi o posibilă explicație pentru existența răului în lume.

0 comments:

Blogosfera CrestinaBlogarama - The Blog Directory Christianity Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryBlog Flux DirectoryPromote Your Blog