Versetul zilei

Rugăciunea clipei

Doamne,


Amin


Tuesday, July 14

Rut sau impactul unei decizii

Istoria lui Rut e un exemplu vibrant despre felul în care o decizie poate influența nu numai viața celui care o ia și a apropiaților lui, ci chiar a unui întreg șir de generații viitoare. Atunci când văduva Naomi, copleșită de durere după moartea soțului și a fiilor ei, hotărăște să părăsească Moabul și se întoarcă în țara ei natală, Israel, cele două nurori ale sale, Orpa și Rut sunt puse în situația de a lua o decizie. Orpa ezită dar decide în cele din urmă să rămână în țara Moabului. Rut în schimb e gata să-și urmeze soacra oriunde ar merge.


Hotărârea lui Rut e definitivă și nestrămutată. Spre deosebire de Orpa, ea nu stă pe gânduri nicio clipă. Vorbele ei sunt memorabile: „Încotro vei merge tu, voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui și eu; poporul tău va fi poporul meu, si Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu”. O asemenea mărturisire trădează un caracter puternic, un devotament deplin și un curaj de necontestat. Rut nu privește în urmă ca soția lui Lot, ci la fel ca Avraam, e gata să abandoneze totul și să meargă înainte, într-o țară necunoscută și printre oameni străini, nu pentru că nu are de ales, ci din dragoste pentru Naomi.

Rut ia această decizie fără să știe ce-i rezervă viitorul sau ce consecințe va avea hotărârea ei. Deși străină de credința lui Israel, ea dă dovadă de calități plăcute lui Dumnezeu, de aceea El o va binecuvânta. Ba mai mult, o va folosi în marea Lui lucrare de răscumpărare a omenirii. Ajunsă în Israel, Rut devine soția lui Boaz, un om bun și generos, alături de care își va reface viața, găsindu-și pacea și fericirea. „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, cum se spune în basme. Dar povestea nu se sfârșește aici.

Rut și Boaz sunt nimeni alții decât străbunicii regelui David, cea mai marcantă figură a Vechiului Testament și a istoriei evreilor de până la Isus, cel ce ne-a lăsat în urmă atâția Psalmi minunați și a cărui credință și talent mai inspiră încă și azi nenumărați oameni din întreaga lume. Nu vom știi niciodată cum ar fi decurs lucrurile dacă la momentul respectiv Rut ar fi luat o altă decizie. Dar știm că hotărârea ei altruistă și îndrăzneață a influențat indirect multe generații viitoare.

0 comments:

Blogosfera CrestinaBlogarama - The Blog Directory Christianity Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryBlog Flux DirectoryPromote Your Blog